Със 142 гласа за и 60 против, без въздържали се, бюджетът

...
Със 142 гласа за и 60 против, без въздържали се, бюджетът
Коментари Харесай

След договорка бюджетът на Касата мина. БСП срещу ИТН и Възраждане: коя е истинската опозиция

Със 142 гласа " за " и 60 " срещу ", без въздържали се, бюджетът на НЗОК за идната година мина на първо четене в пленарна зала.

Още първоначално " Възраждане ", Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, без изненада обявиха, че още веднъж няма да поддържат и на първо четене в зала бюджета на НЗОК. Така той мина с гласовете на ръководещото болшинство - ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Дори и минималната конспирация към приемането му в петък беше прекършена, откакто, до момента в който вървеше полемиката в зала, в коридорите водачите на " сглобката " оповестиха, че към този момент имат сделка. По към този момент налагаща се петъчна традиция! В прав текст Бойко Борисов съобщи, че ГЕРБ ще поддържа и бюджета на Касата, и държавния бюджет.  Вчерашният ден посочил, че проявлението на мускули, говорилнята в пленарната зала не били съвременни, добави той.

Най-интересната част от другояче предсказуемата полемика се оказаха взаимните обвинявания сред Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ - кой е по-, по- огромен опозиционер.

Преди това през седмицата в поредица от демонстративни стъпки - бюджетът на НЗОК беше отритнат на първо четене и в комисията по опазване на здравето, и в бюджетната. Мотивите на бюджетната комисия - усилват се парите, само че липсват оферти за промени. (В здравната комисия не харесаха плануваното прекачване на публичните поръчки за онколекарства от Министерството на здравеопазването към НЗОК, както и текстове от преходните и заключителните разпореждания, съгласно които няма да се допуска откриването на нови лечебни заведения или позволения за нови действия.)

След това през вчерашния ден - към избирането от Народното събрание на подуправител на НЗОК (за първи път, до момента той се назначаваше от шефа, само че в този момент получава съществени компетенции, близки до тези на титуляра) се разгоря минивойна - с замяна на тежки реплики, в това число и озлобление от първия ред сред Делян Пеевски и Кирил Петков.

Още преди този момент от ПП-ДБ се бяха оповестили срещу кандидатурата на Момчил Мавров (бивш шеф на кабинета на служебния здравен министър Асен Меджидиев и дълготраен зам.-директор на болничното заведение " Св. Георги " в Пловдив) поради подозрения в корупционни практики. Въпреки това Мавров беше определен с гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи и с общителното подпомагане на Има Такъв Народ и " Възраждане ", чиито депутати бяха в зала, само че болшинството от тях не гласоподава. Така срещу останаха ПП-ДБ и Българска социалистическа партия.

Това даде през днешния ден и учредения за дълга словесна престрелка.
Кой е по-, по-, най-голяма съпротива
Фитилът възпламени с имитация Искрен Митев от ПП-ДБ като разгласи, че от Има Такъв Народ не могат да имат искания по бюджета на НЗОК след вчерашното си държание. 

" Когато не гласувахте, направихте допустимо един човек да бъде определен и да получите още от същото ", сподели той.

Последва Гроздан Караджов от Има Такъв Народ, който нападна дейностите на Българска социалистическа партия през вчерашния ден.

" С вашите негласове избрахте подуправителя на НЗОК - може да кажете, че сте се объркали, може да кажете, че желаете да подкрепите претендента. Българска социалистическа партия постоянно има позиция ", реагира Георги Свиленски.

И добави: " Така избрахте и Пеевски за ръководител на конституционната комисия. Г-н Караджов, ето го пултът, в случай че желаете, мога да проведа инструктаж за методите на гласоподаване. Три са, няма четвърти. Когато ГЕРБ и Движение за права и свободи изгубиха съдружния си сътрудник, вие доста ловко се намесихте, с цел да бъде определен зам.-управител на НЗОК ".

Това изясняване продължи и откакто към този момент гласуването беше реалност. 

" Днес те се схванаха, а вие останахте излъгани ", обърна се към Българска социалистическа партия Тошко Йорданов, до момента в който обясняваше негативния си избор. В типичния си елегантен жанр той заприказва за " къси музикални форми " на Българска социалистическа партия към ПП-ДБ и добави: " Толкова ви е акълът, само че имате право да сте глупави ".

" Колко време би трябвало да сте депутат, с цел да разберете по какъв начин се гласоподава, когато подкрепяш и когато не подкрепяш? ", запита още веднъж в отговор Свиленски. " Не сте нито толкоз умни, нито толкоз авторитетни, колкото Българска социалистическа партия. Станете на 130 години ", заключи той към Има Такъв Народ.

Извън нараненото партийно его на по-малките парламентарни обединения имаше малко изявления всъщност за качествата на предлагания бюджет.
" Става дума за пари, за доста пари "
" Този бюджет остава надалеч от съвършения ", разгласи Георги Гьоков от Българска социалистическа партия.

" Факт е, че той е подсилен от част от обществените сътрудници. А поради гласовете на ГЕРБ в комисия не беше признат. Дали претекстовете за това са били експертни, или са били водени от претекстове за разпределянето на порциите ", означи той. Според него депутатите от ГЕРБ са имали подмолни претекстове, като той направи връзка сред това гласоподаване в комисии, избора на подуправител на НЗОК и нараствания бюджет на Касата.

" Става дума за пари, за доста пари ", заключи Гьоков и уточни, че тази година бюджетът на НЗОК е 8, 168 милиарда лева, т.е. е повишен с 1,136 милиарда

" Като се види тази сума, излиза наяве защо е борбата ", добави депутатът от Българска социалистическа партия.

" Бюджетът на НЗОК е най-големият институционален бюджет, рекордно повишен за идната година. Зорът е кой ще ръководи тези пари ", означи в изявлението си и Станислав Балабанов от Има Такъв Народ. 

" Няма по какъв начин да го подкрепим заради липса на смяна в цялата философия на този бюджет ", добави той.

Сред минусите той видя  " непретенциозно нарастване на скрийнинг и ранната диагностика на болести, липсват политика за реформиране на активността на НЗОК и за възстановяване на здравния статут на популацията ".

" Съмнявам се, че сътрудниците от ГЕРБ, макар че са дали своят вот срещу в здравна комисия, в този момент още веднъж ще гласоподават по този начин. Замислете се ", призова Балабанов, малко преди новото съглашение в ръководещата коалиция да бъде оповестено, че е контрактувано.
" Сложиха ви втори човек. Няма единствено вие да сте на входа към фарма мафията "  
" Вашите некоалиционни сътрудници през вчерашния ден ви сложиха втори човек, ще делите на две, толкова. Не продължавайте да си мислите, че единствено вие ще сте на входа към фарма мафията ", разгласи в имитация Гроздан Караджов от Има Такъв Народ към Искрен Митев (ПП-ДБ).

Д-р Александър Симидчиев от ПП-ДБ изясни за какво поддържа бюджета.

" Този бюджет е повишен. В тази обстановка не могат да се вършат внезапни придвижвания, промени. Устойчиво би трябвало да се стремим да създадем нещо свястно за здравето на хората в България.

Има политики в бюджета - свързани са с предварителната защита и профилактиката. Политики, които са ориентирани към повече извънболнична помощ, повече профилактика - това е дълготрайна политика ", означи той.

Според министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков с този бюджет " ще има усъвършенстване на опазването на здравето ".
Костадин Ангелов с офанзива към шефа на Касата
Накрая ръководителят на комисията по опазването на здравето Костадин Ангелов реши да употребява изявлението си, с цел да нападна управителя на Касата Станимир Михайлов. 

Той разгласи, че от ГЕРБ, в случай че няма промени сред първо и второ четене, няма да поддържат текстовете, с които публичните поръчки на онколекарствата се трансферират от Министерство на здравеопазването към НЗОК, както и текстове в преходните и заключителните разпореждания - против откриването на нови лечебни заведения и нови действия.

По втората точка Ангелов разгласи недоумението си и упрекна Михайлов в лобизъм. " При нас дойдоха документи, с които шефът на НЗОК е дал единодушието си за нова частна болница във Варна с 500 кревати в нарушаване на съгласувателната процедура и макар мнението на БЛС, че няма потребност от сходно лечебно заведение ", сподели той.

Отрицателни мнения имало и от УС на БЛС във Варна, и от Районната здравна каса - че не може да се обезпечи финансирането на действия в нова болница. И все пак, разгласи Ангелов, шефът на НЗОК подписал документ, с който дава позитивно мнение за новото частно лечебно заведение. Същевременно имал и мнение, с което поддържа прекъсването на откриването на нови лечебни заведения или нови медицински действия във към този момент съществуващи, твърди Костадин Ангелов. Зарази двете противоположни мнения от ГЕРБ нямало да поддържат параграфи 11 и 16 от преходните и заключителните разпореждания.

За прекосяването на публичните поръчки към Касата Ангелов отново се оказа, че недоумява - този път поради единодушието на министъра на опазването на здравето.

" Буди неразбиране реакцията на министъра на опазването на здравето ", сподели той.

Подобно решение било порочно, лишавало Народно събрание от правото на парламентарен надзор върху изразходването на над 1 млрд лева, които отиват за онкомедикаменти.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР